De Vlaamse start-up Sealution, die een eigen netwerk van ontvangers ontwikkelde dat interne communicatie op zeeschepen mogelijk maakt, haalt in een financieringsronde ruim 1,3 miljoen euro op. Zo’n 315.000€ nemen we met Venture Campus voor onze rekening via een subsidietraject bij VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Het jonge bedrijf uit Sint-Martens-Latem vond een Internet of Things (IoT)-oplossing die alle apparaten en systemen van een zeeschip met elkaar verbindt. Hun uitvinding maakt schepen duurzamer en het onderhoud ervan budgetvriendelijker.
Sealution is het geesteskind (°2021) van CEO en voormalig maritiem officier Sebastian Hamers, CFO Ruben Verplancke, en CTO Romeo Martens. In totaal halen de drie mede-oprichters met hun start-up nu 1.315.000 euro op. 315.000 euro daarvan verwerft Sealution, met de ondersteuning van Venture Campus, aan subsidies via het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het volledige kapitaal zal aangewend worden om van ontwikkeling naar productie(lijnen) om te schakelen.
Wat Sealution precies doet? Het installeert een netwerk van ontvangers of ‘gateways’ - één in elke ruimte - waarmee datasignalenboven- en benedendeks door de wandenvan zeeschepen gaan. De gateways, die perfect te installeren zijn door de bemanning, ontvangen en versturen de opgehaalde data via bestaande bekabeling - er is geen nood aan nieuwe bekabeling - naar een centrale module. Die analyseert, filtert en rangschikt de data, en geeft ze door aan een server die ze visueel kan weergeven op de brug of in de controlekamer.
Die interne communicatie heeft tal van voordelen voor de scheepvaartsector. Niet in het minst op vlak van duurzaamheid. Dankzij het verzamelen van machinedata, houdt het systeem bepaalde waarden in de gaten. Met die info - en de hulp van modellen met machine learning en artificiële intelligentie (AI) - kan het schip op termijn varen met minder brandstof. Hoe meer geanalyseerde data, hoe groter de brandstofbesparing. Geen overbodige luxe: van Europa mogen schepen vanaf 2030 aan de kade geen CO2 meer uitstoten, en moeten ze tegen 2050 koolstofneutraal zijn.
De data faciliteren ook het onderhoud, wat een impact heeft op het financiële aspect van de scheepvaart. Op dit moment is dat onderhoud nog preventief: de bemanning weet perfect wanneer een technieker te sturen. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, wil Sealution - via een AI-algoritme dat zich verdiept in de data - in de toekomst onderhoud zelfs voorspellen. Vaak blijven rederijen nu zes weken aan wal om zaken te verbeteren of te vervangen. Die tijd zullen ze drastisch kunnen inkorten omdat ze een veel beter en sneller zicht hebben op welk onderdeel wat voor onderhoud nodig zal hebben.
Verder betekent de interne communicatie een efficiëntieslag voor bemanningsleden, rederij en de vracht zelf. Momenteel moet er nog iemand in eigen persoon naar alle tellers gaan kijken, op een schip dat soms wel 400 meter lang is, en dat in een logboek schrijven. Met het systeem van Sealution wordt alle informatie automatisch doorgegeven. De rederij op zijn beurt krijgt meer inzichten voor de verscheper zoals de toestand en positie van de lading. Ook de vracht baat hier wel bij: met de IoT-technologie worden de temperaturen van koelsystemen van containers continu gemonitord.
Dankzij Sealution is de zeevaart ook veiliger voor bemanningsleden. Als bijvoorbeeld iemand overboord valt, treedt automatisch een alarm in werking dat de andere bemanningsleden via de wearables meteen verwittigt. Zonder de data-uitwisseling tussen boven- en benedendek, is dat niet het geval.
In januari 2023 testten Sebastian Hamers en Romeo Martens de volledige installatie voor het eerst uit op volle zee, met de Nederlandse rederij Seatrade. Het connectiviteitssysteem stond volledig op punt, tot in de verste uiteinde van het schip, zonder verlies van snelheid of data. “We maken ons sterk dat we met Sealution een revolutie kunnen ontketenen wat betreft data-uitwisseling en innovatie op zeeschepen”, vult CFO Ruben Verplancke aan. “Waarom? Onze technologie is uiterst betrouwbaar, toepasbaar op grote zeeschepen, én door software ingenieurs aan te passen naargelang de specifieke noden van een vloot. The sea is the limit.”
Sealution - een samentrekking van sea en solution - is een B2B start-up uit Sint-Martens-Latem dat met zijn IoT-technologie een eigen intern netwerk van ontvangers ontwikkelde dat interne communicatie op zeeschepen mogelijk maakt. De drie oprichters zijn CEO Sebastian Hamers, CFO Ruben Verplancke en CTO Romeo Martens. In totaal bestaat het team uit zes, met ook Gilles Montyne als CIO, back-end developer en AI-expert Anthony Vancauwenbergh. Recent vervoegde ook Peter Vuylsteke - bijna 30 jaar ervaring in de zeevaartsector - het team als Head of Business Development.In juni 2021 zag Sealution officieel het levenslicht, nadat het in maart 2021 deelnam aan de ondernemerswedstrijd Start-It @KBC. In mei 2022 werd de start-up verkozen tot "Best Win" van alle 75 start-ups die afstudeerden aan Start it @KBC. In september 2022 won Sealution de finale van het officieuze Belgische Kampioenschap ondernemen, georganiseerd door Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. De start-up vertegenwoordigt daarom de Belgische eer op het Wereldkampioenschap ondernemen in Saoedi-Arabië, van 7-11 maart 2023.
Voor de meeste subsidieaanvragen werken wij met het no-cure, no-pay principe. Dit betekent dat u alleen hoeft te betalen als de subsidie wordt toegekend.
Zeker weten! Startups behoren tot onze vaste klantenkring. Wij bieden vaak een hefboomeffect via subsidies op kapitaalverhogingen door investeerders.
Juist omdat we werken via het no-cure, no-pay principe, waarbij we alleen betaald worden voor succes, is onze succesratio hoog. Als we in uw project geloven, doen we dat op basis van onze expertise met honderden andere klanten.
Wij analyseren gratis of uw project in aanmerking komt voor subsidies. Dit kan per telefoon, via een videogesprek of zelfs via onze subsidieradar.
Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden voor subsidie. Na ondertekening van de overeenkomst gaan wij aan de slag met als doel de aanvraag binnen 60-90 dagen in te dienen. Neem vandaag nog contact met ons op om uw subsidieaanvraag te starten!
Venture Campus kan u helpen bij het aanvragen van innovatiesubsidies. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle soorten subsidies en steunmaatregelen waarbij wij u van A tot Z kunnen bijstaan. Wij zijn dé subsidieadviseur voor innovatiesubsidies voor ondernemers en bedrijven.
Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!