De Vlaamse themazender MENT TV contacteerde vorig jaar Venture Campus voor de nodige begeleiding bij de ontwikkeling van hun subsidieaanvraag. Het innovatieve idee was reeds uitgewerkt, maar het bleek een grote uitdaging om dit op een efficiënte en doelgerichte manier over te brengen aan Vlaio. Met de hulp van Venture Campus kreeg MENT TV een subsidie toegekend, waarmee ze hun innovatieve idee verder konden uitwerken.
MENT TV is een Vlaamse themazender die sinds 4 september 2010 nationaal de beste feelgood muziek uitzendt. De zender bereikt maandelijks zo'n 1,4 miljoen unieke kijkers. Presentatoren als Herbert Verhaeghe, Frederik Geeroms en Micha Marah vermaken kijkers en luisteraars met Vlaamse, Nederlandse, Duitse en internationale hits.
Momenteel is MENT TV te ontvangen via digitale televisie van Telenet, Proximus, Orange en Joyne. Mobiele gebruikers kunnen de MENT Radio-app gebruiken of kunnen online kijken via de mobiele platformen van Proximus of Telenet.
Vandaag de dag staan radio-omroepen wereldwijd voor een aantal uitdagingen. Streamingdiensten en podcasts worden steeds populairder, wat betekent dat radio verloren zou kunnen gaan in de zee van luisteropties. Podcasts en audio-inhoud kunnen op elk toestel worden beluisterd, waardoor het een belangrijke factor is in de behoefte aan verdere ontwikkeling van digitale radio. Bovendien vraagt de markt steeds meer om originele inhoud van hoge kwaliteit in minder tijd en op meer verschillende platforms. Deze toenemende complexiteit maakt het noodzakelijk repetitieve taken te automatiseren en de efficiëntie te verhogen.
Een van de grootste bedreigingen voor de radio is de kortzichtigheid in de industrie. Men houdt nog steeds vast aan de verdere ontwikkeling van het klassieke radiomodel. Het is echter noodzakelijk om podcasts en slimme technologieën te introduceren als men radio nog een kans wil geven. Daarnaast moet de focus niet alleen op de ouder wordende luisteraar worden gelegd, maar moet er een balans worden gecreëerd zodat zowel de oudere als de jongere generaties radio willen blijven gebruiken .
Video zal in de komende jaren alleen maar krachtiger worden dankzij het gemak waarmee het kan worden bewerkt en alle geavanceerde technologieën die op de markt beschikbaar zijn. De kracht van videopromotie moet worden uitgebreid naar het medium radio, zodat de winstgevendheid wordt vergroot .
Daarnaast hebben verschillende radioformats het steeds moeilijker met FM, maar zijn ze niet gespecialiseerd genoeg om via digitale platforms een kans te maken. Het is belangrijker dan ooit om je als niche-radiostation te specialiseren en een duidelijk thema aan te houden, om waarde te blijven toevoegen voor de luisteraar.
De stichters van Ment, Marc Hallez en Magali Sibille, kochten 10 jaar geleden een gebouw in Mariakerke om er de studio's voor de commerciële zender in te richten. De uitzendingen werden altijd op een klassieke manier gedaan door een technicus die vaak vooraf opgenomen beelden integreerde. "Voor ons gaat het echter verder dan het uitzenden van muziek met live beelden vanuit de radiostudio. We willen de kijker een totaalervaring geven, waarbij we zo fel mogelijk afstand nemen van dit idee." Zegt Marc Hallez.
Met het vernieuwende idee, MENT TV 2.0, zoekt MENT naar de perfecte integratie tussen radio en televisie. Een tv-kijker ervaart 100% televisie, een radioluisteraar ervaart 100% radio. Met MENT TV 2.0 krijgt de kijker 100% radio met 100% televisie - visuele radio. Om dit te bereiken hebben ze vier pijlers opgesteld waar ze zich aan moeten houden: 100% visuele radio, Online radio audio, Online content via video-on-demand en een directe link naar social media platforms zodat de content gedeeld kan worden.
Het nieuwe MENT TV 2.0 platform moet kunnen werken met 1 operator (de presentator) tijdens de uitzendtijd. Deze presentator kan alle media met 1 vinger bedienen. Beeld- en live opname lopen altijd mooi in elkaar over en de camera's schakelen ook automatisch. Dat is uniek in de markt en laat MENT TV toe om shows te draaien die in het klassieke model te duur zouden zijn om rendabel te zijn voor RADIO / TV stations van deze grootte.
Een innovatieve ontwikkeling van deze capaciteit brengt een hoog prijskaartje met zich mee. Marc Hallez had dat al snel door: "Na een eerste contact met Vlaio, waar we onze subsidiemogelijkheden bespraken, werd al snel duidelijk dat het een hele uitdaging zou worden om ons idee in één dossier te vatten." Hij nam onmiddellijk contact op met Venture Campus. "Tijdens ons eerste gesprek bespraken we alle aspecten van ons innovatieve idee en het benodigde budget. Wat mij meteen een goede indruk gaf, was het feit dat Venture Campus heel diep op de materie inging en ook suggesties gaf om het project nog sterker te maken. Het is duidelijk dat ze een passie hebben voor Innovatie & Ontwikkeling en dat ze veel kennis hebben over het onderwerp."
Na verschillende besprekingen werd de zaak afgerond en ingediend. Met succes! "Venture Campus geloofde duidelijk in ons idee en dat gaf mij veel vertrouwen. Inmiddels zijn we het project aan het uitrollen. Venture Campus helpt ons dan ook met de opzet van onze tussentijdse rapportages, zodat we geen noodzakelijke informatie over het hoofd zien", aldus Marc Hallez
Heeft u vragen over uw innovatieve idee en wilt u begeleiding bij het aanvragen van subsidies? Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op, zodat wij u kunnen begeleiden. Wij kijken nu al uit naar uw innovatief idee.
Voor de meeste subsidieaanvragen werken wij met het no-cure, no-pay principe. Dit betekent dat u alleen hoeft te betalen als de subsidie wordt toegekend.
Zeker weten! Startups behoren tot onze vaste klantenkring. Wij bieden vaak een hefboomeffect via subsidies op kapitaalverhogingen door investeerders.
Juist omdat we werken via het no-cure, no-pay principe, waarbij we alleen betaald worden voor succes, is onze succesratio hoog. Als we in uw project geloven, doen we dat op basis van onze expertise met honderden andere klanten.
Wij analyseren gratis of uw project in aanmerking komt voor subsidies. Dit kan per telefoon, via een videogesprek of zelfs via onze subsidieradar.
Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden voor subsidie. Na ondertekening van de overeenkomst gaan wij aan de slag met als doel de aanvraag binnen 60-90 dagen in te dienen. Neem vandaag nog contact met ons op om uw subsidieaanvraag te starten!
Venture Campus kan u helpen bij het aanvragen van innovatiesubsidies. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle soorten subsidies en steunmaatregelen waarbij wij u van A tot Z kunnen bijstaan. Wij zijn dé subsidieadviseur voor innovatiesubsidies voor ondernemers en bedrijven.
Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!