Door verstrengeling kunnen kwantumcomputers enorme gegevensreeksen in één keer en in minuten verwerken. Dus wat een normale computer jaren kost om te berekenen, kost een quantumcomputer minuten. Een belangrijk aspect om naar te kijken is de invloed die quantumcomputing zou kunnen hebben op blockchain.
Blockchain is een relatief nieuwe technologie die gegevens opslaat in een niet-modificeerbaar systeem van blokken. Het maakt gebruik van een steeds groeiende lijst van gegevens die in blokken wordt gesorteerd en over het netwerk wordt opgeslagen. Blockchain wordt op dit moment gezien als de meest robuuste methode voor het versleutelen van gegevens. Dat zou echter kunnen veranderen met de ontwikkelingen op het gebied van quantumcomputingtechnologieën.
Theoretisch zouden we kunnen veronderstellen dat kwantumcomputers alle versleutelingsalgoritmen kunnen breken die momenteel op blockchain worden gebruikt. Dit gezegd hebbende, is er zo'n manier om kwantumalgoritmen te maken met traditionele software. Een voorbeeld hiervan is het algoritme van Shor dat in de jaren negentig werd ontwikkeld. Bovendien is de basis van blockchain het blocknetwerk, en zelfs code die openstaat voor inbraak door een quantumcomputer, is nog steeds verbonden met het netwerk, zodat het netwerk er onmiddellijk van op de hoogte zou zijn.
Dit betekent dat de encryptie op blockchain enigszins kwetsbaar is en openstaat voor inbraak. Kwantumcomputing zou dit in wezen kunnen uitbannen door zijn eigen encrypties te creëren. Waar traditionele encryptie afhankelijk is van sleutels die worden uitgewisseld, zou kwantum-encryptie afhankelijk zijn van de wetten van de natuur. Dit betekent dat de gegevens en de sleutels voor altijd kunnen worden versleuteld, zonder dat er gevaar voor hacking bestaat. Zodra een potentiële hacker naar de qubits kijkt, zouden deze veranderen, waardoor de verzender of ontvanger onmiddellijk zou weten dat er een tussenpersoon in het spel is. Kwantumcryptografie zou dus de innovatie van blockchain kunnen verstoren.
Geheel in de tegenovergestelde richting is de gezondheidszorg een ander gebied dat zou kunnen profiteren van kwantumcomputing. In 2018 lanceerde IBM Watson Health dat is ontworpen om de steeds groeiende hoeveelheid gezondheidsgegevens van apparaten op te vangen. Deze innovatie werkt op een ecosysteemconcept dat erin slaagt om enorme hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen samen te brengen. De gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om de gezondheidszorg persoonlijker te maken, en zelfs de behandelaars te helpen bij het nemen van beslissingen. Om nog een stap verder te gaan, zal quantumcomputing in staat zijn gegevens te sorteren en tot oplossingen te komen die exponentieel sneller zijn dan een klassieke computer zou kunnen. Terzijde: deze gegevens kunnen ook worden opgeslagen met onbreekbare kwantumalgoritmeversleutelingen.
Interessanter is het vermogen van kwantumcomputers om moleculaire interacties op atomaire schaal te modelleren. Dit betekent dat kwantumcomputers kunnen simuleren hoe nieuwe geneesmiddelen zullen reageren op de eiwitten in het menselijk DNA. Stelt u zich eens voor dat een computer exacte gegevens kan verstrekken over de manier waarop een nieuw geneesmiddel ziekten zou kunnen oplossen.
Dit is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om de mogelijkheden die quantumcomputing de wereld kan brengen. Gezien de vele obstakels die moeten worden overwonnen om ervoor te zorgen dat kwantumcomputing nauwkeurig en betrouwbaar is, kan het nog vele jaren duren voordat kwantumcomputing toegankelijk wordt. Maar als dat lukt, zou quantumcomputing wel eens de meest veelbelovende technologie kunnen zijn die de huidige technologie in bijna alle sectoren kan ontwrichten.