Je zou je niet echt smog en vervuiling voorstellen in deze verbeelding van stedelijke vernieuwing. Eerder het tegenovergestelde, je zou voorspellen dat er geen vervuiling zou zijn. Dat smog en slechte lucht taboewoorden zouden zijn, semantiek uit een andere tijd. Maar om zo'n schone stad te hebben, met schone lucht, moet de huidige vervuilingscrisis opnieuw worden verbeeld en weggevaagd. Dat is waar Daan Roosegaarde sinds 2015 aan werkt.
Het eerste idee kreeg hij toen hij in Beijing was. Niet in staat om de stad echt in zich op te nemen en te waarderen als gevolg van de smog en vervuiling, begon Daan na te denken over manieren om het probleem aan te pakken. Dit leidde hem tot de ontwikkeling van de smogvrije toren. Hij liet zich inspireren door binnenluchtzuiveraars en ging aan de slag met het concept. Fast forward naar 2018 en de smog free tower, die werkt door de slechte lucht aan te zuigen en schone lucht naar buiten te duwen, is gelanceerd in drie landen. Het plan is om deze toren op wereldwijde schaal te lanceren. Er is al interesse getoond vanuit India en andere landen.
Maar wat heeft een enorm luchtledige met juwelen te maken?
Nou, dat is de leuke en interessante kant van dit verhaal. Daan Roosegaarde is eigenlijk in de eerste plaats een kunstenaar en in de tweede plaats een technologisch vernieuwer. Hij is een creatieve denker, met zaken als de slimme snelweg en smogvrije fietsen in zijn arsenaal van prestaties. Maar de kers op de taart, is wat hij heeft weten te doen met al die grijze, vuile smog die zijn smogvrije toren heeft verzameld - diamanten.
Ja, u leest het goed, het smogvrij toren team maakt diamanten van vervuiling. Klinkt wazig en bijna als een grap eigenlijk. Maar als je erover nadenkt, de wetenschap is intuïtief. Het is logisch. Als je bedenkt wat luchtvervuiling is, op atomair niveau, is de overgrote meerderheid ervan eigenlijk gewoon koolstof. En wat kun je maken van koolstof? Diamanten. Het lijkt echt zo simpel.
Hoe werkt dat?
In feite is de smogvrije toren een grote stofzuiger die bovenaan de vervuilde lucht aanzuigt en onderaan de schone lucht naar buiten duwt. Het proces werkt met nanotechnologie die gebruik maakt van koperen spoelen die een elektrostatisch veld creëren en in wezen de vervuiling van de lucht scheiden. Daarna wordt de lucht via de onderkant naar buiten geduwd. Na de scheiding worden de koolstof en andere materialen opgevangen en verwijderd. Het hele proces kan ongeveer een uur duren om 30.000 kubieke meter smog uit de lucht te verwijderen. De toren zelf is slechts 2 meter hoog, gebruikt groene energie en is zeer doeltreffend (hij reinigt 55% tot 75% van de lucht rondom). Hij is ook verplaatsbaar, wat betekent dat hij naar verschillende steden kan reizen om zijn werk te doen.
Nadat de vervuiling is verzameld, wordt ze gedurende 30 minuten onder hoge druk gezet om de kubusvormige diamanten met smog erin te creëren. Elke keer dat iemand een ring koopt, wordt 1000 kubieke meter schone lucht terug gedoneerd aan de stad waar hij vandaan komt. In zekere zin is de ring gemaakt als een tastbaar teken van wat de toren kan doen en helpt ook om het project te blijven financieren, zodat er meer torens kunnen worden gebouwd. Met hetzelfde proces kunnen ook smogvrije manchetknopen worden gemaakt.
Wat is de conclusie?
Deze vreemde acceptatie van luchtvervuiling zou tot het verleden kunnen behoren, simpelweg mogelijk gemaakt door de juwelen keuze die je maakt. Hoe cool is dat?!