De feestdagen zitten vol gekoersterde tradities en bepaalde dingen associëren we zo hard met deze periode dat ze zelfs een iconische status hebben gekregen. Maar al te vaak wordt de oorsprong hiervan vergeten. Veel mensen beseffen niet hoe vernieuwend, in principe een contradictorische uitspraak, de feestdagen eigenlijk zijn. Met die gedachte hebben we de geschiedenis van innovatie en traditie tijdens de feestdagen doorgespit en hebben we ontdekt dat de meeste tradities in deze tijd van het jaar eigenlijk voortkomen uit innovatieve ideeën!
Kerstboomverlichting
Tegenwoordig staat kerstboomverlichting synoniem met de feestdagen, maar dat was niet altijd het geval. Het innovatieve idee van de kerstboomverlichting, in zijn huidige vorm, komt van een 15-jarige jongen omwille van veiligheidsredenen. Er wordt gezegd dat de mensen vroeger sceptisch waren tegenover elektriciteit omdat ze het gevaarlijk vonden om te gebruiken. Hierdoor werden kaarsen massaal gebruikt om hun kerstbomen te verlichten. In 1917 veroorzaakte echter deze combinatie van kaarslicht en kerstboom ernstige branden in New York. Na dit incident kwam Albert Sadacca, een 15-jarige jongen, op het idee om verschillend gekleurde gloeilampen aan elkaar te rijgen, zodat ze rond een boom konden worden gedraaid. Dit soort innovatie is nog steeds gebruikelijk in de hedendaagse zakenwereld, iemand die een probleem kan herkennen en er een innovatieve oplossing op kan vinden.
Suikerstokken
Meerdere historische bronnen suggereren dat de oorsprong van zuurstokken teruggaat naar Duitsland in de 17de eeuw. Er wordt aangenomen dat tijdens de ceremonies in de Dom van Keulen veel koorknapen onrustig waren en zichzelf verveelden. Om de jongens rustig te houden en zich te laten gedragen, gaf de koorleider suikerstokken met een gehaakt uiteinde, zodat ze meer op een kerkstaf leken. Dit voorbeeld toont aan hoe een innovatief idee kan worden toegepast op iets dat al lang bestaat en hoe het gebruik van bepaalde dingen op een nieuwe manier zeer productief kan uitdraaien!
Kerstman
Elk jaar brengt Coca-Cola een nieuwe kerstreclame uit met de kerstman als hoofpersonage. De commercial wordt door velen gezien als een teken van de kerstperiode. Het opmerkelijke is dat deze versie van de Kerstman met het rode pak, de grote witte baard en de zwarte laarzen, door Coca-Cola zelf is uitgevonden. In 1931 gaven ze een kunstenaar de opdracht om hun eerste reclamecampagne voor Kerstmis te illustreren. Sindsdien stellen wij ons de Kerstman allemaal op dezelfde kenmerkende manier voor. Zo zie je maar hoe innovatieve marketing een blijvende indruk op de klant kan maken.
Valse kerstbomen
Vandaag de dag wordt vaak de nadruk gelegd op het klimaat en de invloed die bedrijven kunnen hebben op het milieu. Het lijkt misschien voor sommigen een relatief nieuwe mentaliteit, maar in werkelijkheid zijn milieubewuste organisaties er al tientallen jaren mee bezig. De creatie van valse kerstbomen is daarop geen uitzondering. In de 19e eeuw was Duitsland een pionier op het gebied van de ontwikkeling van kunstbomen om de ontbossing in Duitsland tegen te gaan. Deze bomen maakten gebruik van ganzenveren die groen waren gekleurd en in de vorm van bomen op draadframes waren bevestigd.
Conclusie
Innovatie wordt gewoonlijk gezien als een moderne uitvinding en iets dat nauw samenhangt met technologie, maar in werkelijkheid is innovatie een concept dat al lang bestaat en die al generaties lang wordt waargenomen. Innovatie komt vaak voort uit problemen die om een oplossing vragen en kan zelfs langdurige tradities in het leven roepen. Met dit in gedachten, wenst Venture Campus jou en jouw bedrijf een zeer vrolijk kerstfeest en een innovatief nieuw jaar!