Elektrische vliegtuigen - een ding van de toekomst?

Elektrische vliegtuigen - een ding van de toekomst?
De laatste paar jaar zijn veel industrieën begonnen met veranderingen in de manier waarop zij fossiele brandstoffen gebruiken.

Van de auto-industrie tot de kunststoffenindustrie en zelfs de wegennetindustrie. Deze industrieën zijn begonnen met onderzoek en ontwikkeling naar het gebruik van duurzamere energiebronnen die minder schadelijk zijn voor de aarde.

Van deze industrieën is de luchtvaartindustrie verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid vervuiling. Volgens het "blauwe lucht"-model kan een vliegtuig gemiddeld ongeveer 53 pond koolstofdioxide per mijl voortbrengen. Als je bedenkt dat er meer dan 100.000 vluchten per dag zijn, is dat heel wat kooldioxide dat de lucht in wordt gepompt. Bovendien suggereert de Europese Commissie dat de uitstoot van vliegtuigen verantwoordelijk is voor ongeveer 4% van 's werelds broeikasgasuitstoot. Gezien de voortdurende stijging van de olieprijzen, en het aanzienlijke effect op de lucht, lijkt het niet meer dan logisch dat elektrische vliegtuigen snel realiteit zouden worden.

Wel ja en nee, in 2016 werd Solar Impulse 2 het eerste elektrische vliegtuig dat rond de wereld vloog. Het gebruikte zonne-energie met een elektrische motor en vier lithium-ion batterijen die het in staat stelden om continu te vliegen, zowel overdag als 's nachts. De hele reis van Abu Dhabi door landen als Japan, Hawaï, de VS en Egypte nam ongeveer 16 maanden in beslag. Het vliegtuig kon echter maar één passagier vervoeren. Een dergelijke prestatie is zeker een bewijs voor de mogelijkheden van elektrische vliegtuigen in de toekomst.
Zo eenvoudig is het echter niet. Ongeacht de vele voorbeelden van kleine vliegtuigen die op elektromotoren en batterijen kunnen vliegen, is de wetenschap erachter nog niet volledig ontwikkeld voor gebruik in grotere vliegtuigen. Op dit moment is de snelste geregistreerde elektrische vlucht 337,5 km/u, neergezet door het Extra 330LE vliegtuig. De motor van dit vliegtuig had ook een wereldrecord voor zijn vermogen-gewichtsverhouding, maar het vervoert slechts twee passagiers. Ter vergelijking: een Boeing 787 kan 941 km/u halen en meer dan 200 passagiers vervoeren. Simpel gezegd, de technologische groei van de huidige tijd maakt het onwaarschijnlijk dat elektrische vliegtuigen op korte termijn de mainstream zullen bereiken. Dat komt niet door gebrek aan willen of proberen. Eerder door een gebrek aan tijdige innovatie.

Een belangrijke hinderpaal voor de ontwikkeling van elektrisch aangedreven vliegtuigen is het gewicht van de batterijen. Dit is een belangrijk nadeel, want hoe zwaarder een vliegtuig is, hoe meer energie het verbruikt om op hoogte te blijven en de gewenste snelheden te bereiken. Met het huidige gewicht van de batterijen wordt het in zekere zin een vergelijking zonder antwoord. Op dit moment neemt de brandstof in vliegtuigen ongeveer 20% van zijn gewicht in beslag. Maar batterijen wegen meer. Ze zijn ook niet zo goed in het leveren van brandstof als kerosine. Hier is het raadsel, naarmate meer batterijen nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid vermogen, zal het gewicht van het vliegtuig toenemen. Als het gewicht van het vliegtuig toeneemt, zullen meer batterijen nodig zijn om het vliegtuig te laten vliegen...

De conclusie is echter dat elektrische vliegtuigen zeker iets zijn waar grote luchtvaartmaatschappijen over nadenken. Hoewel het misschien niet in de komende paar jaar zal gebeuren, ben ik er zeker van dat het zal gebeuren in minder jaren dan we voorspellen.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!