De toekomst van de bouw zou wel eens kunnen liggen in de innovatie van 3D-printen. Hoewel die term eigenlijk een complexe en veelzijdige industrie dekt die van veel meer afhankelijk is dan alleen de printtechnologie. Logischerwijs hangt het succes van het bouwen van huizen of kantoren met 3D-printers grotendeels af van de gebruikte materialen. Printers kunnen simpelweg niet op dezelfde manier werken als menselijke bouwvakkers. De printer moet gebruik maken van additieve vervaardiging, wat veel verschillende innovaties met zich meebrengt.
Dit is de wetenschap van 3D-printing constructie
Het belangrijkste aspect van 3D-printen in de bouw zijn de gebruikte materialen. Typisch worden 3D-geprinte huizen gemaakt van een speciaal samengestelde combinatie van materialen. Deze materialen bestaan uit gerecycleerde goederen, aarde en cement dat zo is samengesteld dat het snel droogt en sterk blijft. De technologie achter de materialen zorgt ervoor dat de constructies hun vorm behouden en dat de constructies sterk zijn. Dit betekent dat de gebouwen structureel gezond zullen zijn en bestand tegen talrijke mogelijke weersomstandigheden, van tornado's tot extreme hittegolven. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is de snelheid waarmee het cementmengsel droogt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het mengsel snel genoeg droogt, maar niet te snel zodat het in de printer zelf vast komt te zitten.
De drukmachine is van vitaal belang voor het succes van 3D-geprinte bouw. De snelheid en de grootte van de printers moeten zodanig zijn dat ze universeel en krachtig genoeg zijn om gebouwen op grote schaal te maken. Elke laag moet dezelfde breedte, hoogte en dichtheid hebben als de vorige, anders houdt de constructie het niet. De topconcurrenten op dit gebied werken voortdurend aan deze factoren.
Het maken van een 3D-huis begint dus met een driedimensionaal ontwerp, ontwikkeld met software die vervolgens de drukmachine de opdracht geeft de materialen laag voor laag af te drukken totdat het gebouw compleet is. De printers kunnen de fundering en de binnen- en buitenmuren van de gebouwen maken, en vervangen zo veel aspecten van de conventionele bouw.
Hoe zal 3D-printen de wereldwijde bouw beïnvloeden?
Afgezien van de voor de hand liggende kostenbesparingen, zal de wereldwijde 3D-printing bouwsector verstrekkende gevolgen hebben op wereldschaal. Niet alleen zal deze technologie de aanvoerkosten verminderen door recycling, maar zij kan ook het afval verminderen dat in de bouw wordt geproduceerd. Deze technologie kan het concurrentievermogen van bouwbedrijven vergroten, waardoor de kosten voor de consument zouden moeten dalen.
De grootste en meest bevredigende beloning van 3D-printen zal de mogelijkheid zijn om kosteneffectieve, milieuvriendelijke en snelle huisvesting te bouwen voor minder ontwikkelde landen. Met deze technologie zullen diegenen die het zonder deur of adequaat onderdak moeten stellen, het meest profiteren.
Dit is een ontwrichtend en innovatief concept dat naadloos aansluit bij de ontwikkeling van slimme steden. Stel je een wereld voor waarin je 3D-geprinte huizen kunnen communiceren met je overheidsdiensten. Waar u technologie kunt integreren in de essentie van uw huis. De mogelijkheden zijn er, klaar om bedacht en uitgeprint te worden.